Gastronomiczne ekspresy do kawy

Gastronomiczne ekspresy do kawy czyli profesjonalne ekspresy dla gastronomii u zabieramy się do różnych czynności bądź domowych, bądź zawodowych. Właściwie to już sam zapach parzonej kawy mile nas nastraja. Ekspresy do kawy mają tę właściwość, że opary kawy roznoszą się szybko

Dodane: 10-12-2019 05:31
Gastronomiczne ekspresy do kawy

Ekspresy do kawy

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Kawa jest często pierwszym znajomym, którego spotykamy rano. Zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni z tego spotkania. W dobrym nastroju po tym spotkaniu zabieramy się do różnych czynności bądź domowych, bądź zawodowych. Właściwie to już sam zapach parzonej kawy mile nas nastraja. Ekspresy do kawy mają tę właściwość, że opary kawy roznoszą się szybko i na dużą odległość. Wielość odmian i krajów, z których pochodzi kawa jest oszałamiająca. Prawie z całego świata kawa przybywa do nas, by rozgościć się na naszym stole. Spośród wielu kaw, kawa włoska jest stosunkowo dobrze u nas znana. Włosi są mistrzami w przygotowywaniu kawy, dlatego też ziarna wypalane w ich kraju nie mają sobie równych. Cappuccino, latte macchiato czy espresso to te najpopularniejsze. Sam zawsze wybieram espresso. Ta niewielka, acz mocna dawka kawy jest dla mnie najlepsza ! Zawsze zamawiam doppio.
Kawa z ekspresu jest chyba najmocniejsza, gdyż para wodna, która przenika przez zmielone ziarna wyciąga z niej to o co nam chodzi i to w dużej ilości. Można pić kawę z ekspresu w kawiarni lub samemu kupić ekspres i eksperymentować w domu.


Jej niepowtarzalny smak i aromat idealna

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Kawa

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Od niej zaczynamy poranek, pijemy w środku dnia, a także po obiedzie. Niektórzy chętnie po nią sięgają wieczorem. Jest nie tylko smakowita, ale też rozgrzewająca, a z lodami chłodząca, ale również energetyzująca. Nie da się obok niej przejść obojętnie. Kawa. jest mnóstwo rodzajów kawy, gatunków oraz sposobów jej przygotowania. Kawy nie da się zepsuć jeśli kupuje się ją z dobrego źródła. Na przykład kawa włoska uchodzi za jedną z najlepszych, ale jest ich wiele rodzajów. Producentów kawy jest sporo na całym świecie, dlatego wybór jest bardzo duży. Można zakupić kawę ziarnistą, która mielona jest w ekspresie do kawy do tego przystosowanym, ale też samemu mielić. Profesjonalne młynki do kawy - ręczne i elektryczne pozwalają na mielenie kawy ziarnistej zaraz przed zrobieniem jej. Mówi się, że wtedy smak ma zupełnie inny. Niektóre ekspresy do kawy są przystosowane do zmielonej już kawy, np. przelewowe. Wkłada się do nich papierowy filtr, nasypuje się kawę, a następnie woda powoli przelewa się przez filtr i przyrządza nam pyszną, gorącą kawę. Nie ma co ukrywać, że niezależnie od tego czy jest to kawa włoska, kolumbijska czy angielska - będzie ona smakowała wyśmienicie.



© 2019 http://dobra-kawa.volleyball.waw.pl/